Palvelut

Perusterveydenhuolto

Rokotukset
Terveystarkastukset
EU-passin kirjoitus
Pentutarkastukset
Mikrosirutukset
Kissojen ja koirien sterilisaatiot ja kastraatiot
Käytösneuvonta
Viralliset polvi-ja sydänkuuntelulausunnot, viralliset luustokuvaukset
Ruokintaneuvonta
Lisääntyminen ja lisääntymisongelmat
Ultraäänitutkimukset

Rokotukset

Säännöllinen lemmikin rokottaminen kannattaa läpi eliniän. Pennulle on tärkeää varmistaa perusimmuniteetin saavuttaminen ja toisaalta ikääntyneellä lemmikillä voi olla perussairauksia, joiden takia vastustuskyky on heikentynyt. Kauttamme saat lemmikille tarvittavat rokotukset, kuten koiran penikkatauti-, parvovirus-, tarttuva maksatulehdus sekä kennelyskärokotus ja kissan kissarutto-, herpes-ja calicivirusrokote sekä koirien ja kissojen rabiesrokotus. Myöskin frettien penikkatautirokotuksen ja kanien RHD-ja myksomatoosirokotuksen voit saada meiltä.

Rokotuksen yhteydessä lemmikille tehdään myös huolellinen yleistutkimus.

Terveystarkastukset

Terveystarkastukseen sisältyy huolellinen yleistutkimus (esim. sydän-ja keuhkoäänien kuuntelu, limakalvojen, silmien, korvien, ihon ja karvapeitteen tarkastus, hampaiden kunnon arviointi, imusolmukkeiden ja vatsaontelon tunnustelu sekä lämmön mittaus). Terveystarkastukseen voidaan harkinnan mukaan yhdistää veri- ja/tai virtsanäytetutkimuksia.

EU-passin kirjoitus

Matkustava kissa tai koira tarvitsee maakohtaisten vaatimusten mukaiset rokotukset ja loishäädöt sekä virallisen EU-lemmikkieläinpassin. Eläinlääkärisi voi kirjoittaa lemmikillesi EU-lemmikkieläinpassin, kun sillä on tunnistusmerkintä ja voimassa oleva rabiesrokotus.

Pentutarkastukset

Ennen lemmikin luovuttamista uuten kotiin, kasvattaja usein haluaa varmistaa eläinlääkärin tekemällä tarkastuksella, että kaikki on kunnossa. Pentutarkastuksesta annetaan pennulle kirjallinen tutkimustodistus mukaan. Pentutarkastukseen voidaan yhdistää myös mikrosirun eli tunnistusmerkinnän asettaminen. Pentuetarkastus ja mikrosirutus voidaan suorittaa myös kasvattajan kotona, kysy kotikäyntiä puhelimitse tai sähköpostitse.

Mikrosirutukset

Mikrosiru on lemmikin tunnistusmerkintä. Mikrosirun asettamisen voi hyvin yhdistää pentutarkastukseen, rokotuskäyntiin tai esim. jonkin rauhoitus/anestesiatoimenpiteen yhteyteen.

Kissojen ja koirien sterilisaatiot ja kastraatiot

Mikäli lemmikkiä ei haluta käyttää jalostukseen, uroksen kastraatiota ja naaraan sterilisaatiota kannattaa harkita. Toimenpiteellä voidaan ehkäistä ei-toivottuja tiineyksiä ja lisäksi monien sairauksien ennaltaehkäisyssä sillä on todettu olevan suotuisa vaikutus. Klinikallamme narttukoirilta poistetaan vain munasarjat, jos kohdussa kaikki on hyvin. Näin leikkauksesta toipumisaika on lyhyempi.

Käytösneuvonta

Lemmikkien käytösongelmat (esim. eroahdistus, äänipelko, aggressiot) ovat yleistyneet ja toisaalta niitä osataan myös hoitaa entistä paremmin. Käytösterapia yhdistettynä mahdollisiin käsikauppavalmisteisiin tai harkinnan mukaan reseptilääkkeisiin saattavat tuoda avun lemmikin arkeen.

Viralliset polvi-ja sydänkuuntelulausunnot, viralliset luustokuvaukset

Useat rodut kuuluvat viralliseen PEVISA-ohjelmaan. Suoritamme virallisia lonkka-ja kyynärnivel- sekä selkäkuvauksia. Myös virallinen povilumpioluksaatiolausunto ja sydänkuuntelulausunto on mahdollista meillä.

Ruokintaneuvonta

Laadukas ja lajikohtaiset vaatimukset täyttävä ravinto luovat perustan lemmikin hyvälle elämälle. Oikeanlainen ravinto on avainasemassa lemmikin sairauksien torjunnassa.

Lisääntyminen ja lisääntymisongelmat

Klinikallamme on myös perehtyneisyyttä lemmikkien lisääntymiseen ja lisääntymisongelmiin liittyen. Hoidamme muun muassa koirien ja kissojen synnytysavun ja keisarinleikkaukset sekä lisääntymisongelmien selvityksen oikean astutusajankohdan määrityksineen ja spermatutkimuksineen. Autamme myös tarvittaessa pentujen hoitoon ja pikkupentuvaiheen sairauksiin liittyvissä ongelmissa.

Ultraäänitutkimukset

Ultraäänitutkimus on potilaalle turvallinen ja riskitön toimenpide. Ultraäänellä voidaan varmistaa tiineys, etsiä virtsakiviä tai vaikkapa kohtumuutoksia märkäkohtuepäilyssä.

Sairauksien hoito

Iho-ja korvatulehdukset
Akuuttien vaivojen ensiapu
Yleisimmät pehmytosakirurgiset toimenpiteet

Iho-ja korvatulehdukset

Iho-ja korvaongelmat kytkeytyvät usein toisiinsa ja vaativat monesti salapoliisin työtä muistuttavaa selvittelyä. Iho-ja korvapotilaan hoito vaatii sekä lemmikin omistajalta että eläinlääkäriltä sitoutumista hoitoon ja kontrollikäynteihin. Ongelmat harvoin selviävät yhdellä käynnillä, mutta sinnikäs työ usein palkitaan ja lopputuloksena on parantunut tai ainakin mahdollisimman vähän oireileva lemmikki.

Käytössämme on myös korvatähystys- eli video-otoskopialaitteisto. Korvien tähystys video-otoskoopin avulla luo kokonaan uuden ulottuvuuden korvadiagnostiikkaan. Video-otoskoopin avulla saadaan tarkempi kuva korvien tilanteesta, päästään arvioimaan esimerkiksi mahdolliset tärykalvovauriot sekä näkemään välikorvan tilanne. Video-otoskopian yhteydessä on mahdollista poistaa korvista eritteitä huuhtelun ja imun avulla, poistaa syvemmällä korvakäytävässä olevia karvoja tai esim.polyyppeja sekä huuhdella myös välikorva. Video-otoskopiassa tehdyt korvahuuhtelut ovat erityisen hyödyllisiä kroonisista korvavaivoista ja toistuvista korvatulehduksista kärsivillä koirilla. Video-otoskopiatutkimukset ja huuhtelut tehdään inhalaatioanestesiassa.

Akuuttien vaivojen ensiapu

Akuutit sairaustapaukset pyrimme resurssien mukaan ottamaan vastaan saman päivän aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi akuutit oksentelu-ja ripulitapaukset, haavavammat, akuutit voimakkaat ontumiset. Akuutin sairastapauksen sattuessa kannattaa olla puhelimitse yhteydessä ajanvaraukseen, sillä kaikki vapaat aikamme eivät välttämättä löydy nettiajanvarauksestamme.

Yleisimmät pehmytosakirurgiset toimenpiteet

Hoidamme klinikallamme mm. sterilisaatiot ja kastraatiot, piilokivesleikkaukset, märkäkohtuleikkaukset, virtsakivileikkaukset, nisäkasvainleikkaukset sekä ihokasvainten poistot. Käytössämme on turvallinen inhalaatioanestesia, hyvä anestesiavalvontalaitteisto sekä osaava henkilökunta.

Laboratoriopalvelut

Virtsanäytetutkimukset
Verinäytetutkimukset
Iho-ja korvanäytteet

Virtsanäytetutkimukset

Virtsanäytteestä voimme omassa laboratoriossamme määrittää liuskatestin, virtsan väkevyyden eli ominaispainon, sakkatutkimuksen sekä virtsan proteiini-kreatiniinisuhteen. Tarvittaessa lähetämme virtsan bakteeriviljelyn ja herkyysmäärityksen tehtäväksi Yliopistollisen Eläinsairaalan laboratorioon.

Verinäytetutkimukset

Verinäytteistä voimme omassa laboratoriossa tutkia yleisimmät sisäelinarvot, tulehdusarvo CRP:n, kilpirauhasarvo T4:n sekä täyden verenkuvan, johon kuuluvat puna-ja valkosoluarvot, verihiutaleet ja valkosolujen erittelylaskenta. Lisäksi voimme lähettää ulkopuoliseen laboratorioon laajempia tutkimuksia, joiden tulokset saamme parhaimmillaan seuraavaksi aamuksi.

Iho-ja korvanäytteet

Iholta ja/tai korvista voidaan ottaa solunäytteitä, raapenäytteitä, karvanäytteitä bakteeriviljelynäytteitä, jotta pystymme aloittamaan madollisimman tarkan täsmähoidon kyseiseen vaivaan. Myöskin ohutneulanäytteitä ja koepaloja voidaan käyttää diagnoosin selvittämiseen. Koepalat ja ohutneulanäytteet lähetämme suomalaiseen Patovet-laboratorioon patologin tutkittavaksi.

Hammashoidot

Hammaskiven poistot
Hammasröntgenkuvaukset
Hampaiden kirurgiset poistot
Maitohampaiden poistot

Hammaskiven poistot

Jokaisen lemmikin oikeus on osana perusterveydenhuoltoa saada säännöllinen hammaskiven poisto ja hammastarkastus. Hammaskiven poistot kannattaa aloittaa viimeistään lemmikin ollessa 2-vuotias, riskiroduilla (mm. kääpiörotuiset koirat, lyttykuonoiset koirat ja kissat) jo aikaisemmin. Kaikki hammashoitomme tehdään turvallisessa inhalaatioanestesiassa tarkasti valvottuna.

Hammasröntgenkuvaukset

Hammasröntgenkuvaus kuuluu perustutkimuksena lemmikin hyvään hammashoitoon. Hammasröntgenkuvauksella nähdään se, mikä silmämääräisessä hammastarkastuksessa jää huomaamatta. Esim. puuttuvat pysyvät hampaat olisi hyvä röntgenkuvauksella varmistaa aidosti puuttuvaksi, koska puhkematon hammas voi aiheuttaa ongelmia leukaluussa. Aina, kun ilmenee viitteitä parodontiitista eli hampaan kiinnityskudostulehduksesta, lemmikin koko hampaisto olisi hyvä hammasröntgenkuvata.

Hampaiden kirurgiset poistot

Lemmikkien hampaita joudutaan poistamaan esim.parodontiitin eli hampaan kiinnityskudostulehduksen ja tapaturmien takia. Kirurgiset poistot tehdään puhtaaseen suuhun eli hammaskivi poistetaan ja poistettava hammas/hampaat myös röntgenkuvataan. Ien suljetaan poistokohdasta sulavin ompelein.

Maitohampaiden poistot

Erityisesti kääpiöroduilla ongelmana on viivästynyt maitohampaiden irtoaminen. Tällöin maitohampaat voidaan joutua poistamaan eläinlääkärissä. Maitohampaiden poistot tehdään meillä samalla tavoin kirurgisesti kuin pysyvien hampaiden poistot. Myöskin maitokulmahampaan katkettua hammas on syytä poistaa.

Eutanasiapalvelut

Mahdollisuus myös kotikäyntiin
Tuhkauspalvelut

Mahdollisuus myös kotikäyntiin

Aikataulujemme niin salliessa, tulemme kotiisi päästämään lemmikkisi viimeiselle matkalleen. Kotikäynti kannattaa sopia hyvissä ajoin soittamalla klinikalle.

Tuhkauspalvelut

Tuhkauspalveluissa yhteistyökumppanimme on Suomen Eläintuhkaus (SET).

Eksoottiset eläimet

Tähän ryhmään kuuluvat muut lemmikkeinä pidettävät eläimet kuin koirat ja kissat. Näitä ovat kanit, jyrsijät (mm. marsut, chinchillat, rotat, hiiret ja hamsterit), fretit, afrikkalaiset kääpiösiilit, matelijat ja linnut.

Suuri osa näiden eläinten käynneistä vastaanotolla on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Siihen kuuluvat mm. kanien ja marsujen kastroinnit, kanien sterilisoinnit, hormoni-implantit freteille kemiallisena kastraationa ja sterilisaationa sekä frettien rokottaminen penikkatautia ja kanien rokottaminen tarttuvaa verenvuototautia (RHD) vastaan.

Näillä eläimillä hoidetaan myös erilaisia hampaiden, ruoansulatuskanavan ja ihon ongelmia, virtsakiviä ja muita virtsateiden sairauksia, hengitystietulehduksia ja traumoja. Röntgenkuvausta ja verinäytetutkimuksia käytetään apuna ongelmien selvittelyssä ja sairauksien diagnostiikassa. Anestesiaa vaativissa toimenpiteissä nukutusaineet ja –käytäntö valitaan toimenpiteestä, eläinlajista ja potilaan kunnosta riippuen. Heräämistä valvotaan tarkasti ja potilas kotiutetaan vasta kun se on hyvin herännyt ja pärjää kotona omistajansa hoidossa.

Suuri osa näistä eläimistä on luonnossa saaliseläimiä ja ne pyrkivät peittämään oireitaan. Tämän takia eläimen päivittäinen hoito ja tarkkailu ovat tärkeitä pientenkin muutosten ja sairauden oireiden havaitsemiseksi. Huomattaessa muutoksia eläimen voinnissa yhteydenotossa eläinlääkäriin ei pidä viivytellä, sillä eläimen pieni koko ja nopea aineenvaihdunta voivat johtaa nopeasti kunnon huononemisen.

Valikko